Neden IP Santral Almalıyım?
IP Santraller, özellikle de “Yazılımsal IP Santraller”, şirketlere kattıkları avantajlarla, günümüzün gözde ürünleri. IP santralleri günümüzün gözdeleri yapan artıları nedir dediğimizde, hep kulaktan dolma bilgilerle ya da fazla klişeleşmiş ve bize pek bir şey anlatamayan cümlelerle karşılaşıyoruz. Bu yazımda anlattığım avantajların bir kısmı, donanımsal IP santraller ile de yapılmakla beraber, ben özellikle size Yazılımsal IP Santrallerin, maliyet ve işlevsellik avantajlarını da anlatmak istedim. Siz de bu yazıyı tam olarak okuduktan sonra, özellikle şirketinize ne avantajlar katabilir, kısacağınız giderler ile ne kadar sürede kendini amorti edebilir, kısmına kafa yorabilirsiniz.
1. Maliyet Avantajları;
Burada özellikle şirketinize mali avantaj sağlayacak maddeleri bulacaksınız. Bu kısımdan yola çıkarak tasarruflarınızı hesaplayıp sistemin amorti süresini ya da ne kadar rantabl olduğunu hesaplayabilirsiniz.
* Hiç santral donanım yatırımı yapmadan yazılımsal IP Santrali kullanabilir miyim?
Hiç santral donanımı almadan yazılımsal santral kullanabilir miyim? Eğer kurum yapınızda, sanallaştırılmış yapılar kullanıyorsanız, ana makinanızda açacağınız bir sanal makinaya santral yazılımını kurarak donanım maliyetini tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Sanal Makinelerin bu durumda belki de en büyük avantajı kolayca yedeklenebilmesi ve başka bir sanal ya da fiziksel makineye bu yazılımın dakikalar içinde tekrar kurulabilmesidir.
* Yazılım santralleri hangi işletim sistemleriyle çalışıyor?
Yazılımsal IP Santraller, standart pc donanımlarında çalışmak üzere dizayn edilmişlerdir. Bu yüzden altyapılarında işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. Bunlar Lisans Ücreti gerektiren Windows tabanlı işletim sistemleri ya da İşletim sistemi lisans bedeli olmayan, santrale özel hazırlanmış, Linux tabanlı işletim sistemleridir. Özellikle lisans maliyetlerinden yola çıkarsak, Linux tabanlı yapılar daha hesaplı bir çözüm olarak önümüze gelmektedir.
* Sadece santrali aldığım markaya mı bağlı kalacağım?
Yazılımsal IP Santraller, şirketleri özellikle yüksek donanım maliyetlerinden kurtarır. Aldığınız sadece universal bir yazılımdır. Hibrit (Analog ve ip sistemin birleşik olduğu donanımsal ürünler) ya da analog tabir edilen eski donanımsal santrallerdeki “sadece benim yedek parça ve ürünlerimi kullanacaksın” zihniyetinden şirketleri kurtarır. Yazılımsal IP Santraller Universal yapıda olduklarından, SIP protokolünü destekleyen yüzlerce ürünle uyumludur. Size teknik olarak yeterli ve en hesaplı ürünü alıp santralinizde kullanabilme özgürlüğü verir.
* Eski sistemlerde donanıma, yazılıma, her şeye lisans bedeli var. Bu konuda Yazılımsal IP Santrallerde avantajım olacak mı?
Lisanslama giderlerini minimuma indirir. Eski tip santrallerdeki “kapasite yükseltme donanım lisansı” ve “özellik ekleme ya da yükseltme lisansı” bedellerinden kurtulursunuz. Türkiye piyasasındaki free olmayan ücretli Yazılımsal IP Santrallere baktığımızda sadece “Anlık Görüşme Sayısı” lisans bedelini bir kere ödersiniz. Bunun dışında “dahili arttırma”, “robot operatör oluşturma”, “dış hat numara tanımlama” ya da “görüşme kayıtları” lisansa tabi değildir. Diğer santral yapılarında ek ücretlerle devreye alabildiğiniz ya da yükselttiğiniz bu özelliklerden, Yazılımsal IP Santraller de istediğiniz kadar oluşturabilirsiniz *.
* Yazılımsal Santraller, kuruldukları pc donanımının gücü oranında kapasiteye sahip olacaktır.
* Görüşme ücretlerinden tasarruf edebilir miyim?
Yazılımsal IP Santral ile telefon görüşmelerinizi kolaylıkla istediğiniz platform üzerinden yapabilirsiniz. Yani ister aramalarınızı kullanmakta ısrar ettiğiniz Telekom hattından , ister sanal numaranızdan ( sanallaştırılan Telekom numaranız ya da 0850 ile başlayan numaranız) ya da gsm hatlarınızdan yapabilirsiniz. Burada en önemli konu aramaların en hesaplı tarifedeki yapıdan çıkmasını sağlamaktır.
Örneğin sabit hatlar sanal numaranın hattından çıkarken gsm aramaları gsm hatlarından çıkabilir. Bir diğer örnek, yurt dışı bir operatörden çıkarken, yurt içi başka bir operatörden çıkabilir.
* Telefon sabit gider maliyetinde avantajım olur mu?
Birçok telefon servis sağlayıcı firma (STH), kendilerine taşınan sabit hat numaralarından sabit ücret almamaktadır. Sizde hattınızı bu firmalara taşıyarak, sanallaştırabilirsiniz. İsterseniz bunu basit bir hesapla size ne kadar tasarruf ettirebileceğini hesaplayalım. Örneğin 1 telefon hattı için 15 tl telefon hattı sabit ücreti ödediğinizi düşünür ve şirketinizde 20 hat olabileceğini düşünürsek bu, ayda 300 TL, yılda ise 3600 TL gibi önemli bir rakamın tasarruf edilebileceğini bize gösterir. ( Numarayı sanallaştırmanın işlevsel avantajlarını ise ileriki maddelerde okuyabilirsiniz.)
* Şubelerim arası görüşme giderlerimi düşürebilir miyim?
Tüm şubelerinizi, merkeziniz kabul ettiğiniz noktaya kuracağınız bir ip santral ile bir araya toplayabilirsiniz. Şubeleriniz ayrı binalarda, ayrı şehirlerde, hatta farklı ülkelerde bile olabilir. Bu yapıda önemli olan tek detay, dahili olarak tanımlanacak noktada yeterli kalite de internet olmasıdır.
Yazılımsal IP Santrallerde şubelerde,
– Gelen aramalar direk olarak şubelerde çaldırılabilir.
– Gelen aramalar sekreterya tarafından başka ülkedeki bir şubeye bile aktarılabilir.
– Şubeler arası görüntülü görüşmeler ücretsiz yapılabilir.
– Şubelerinizin numaraları sanallaştırılarak, ana santral yapınıza bağlanıp gelen aramaların direk şubede çalması sağlanabilir.
– Üstelik bayiler arası yapılan tüm görüşmeler ücretsizdir. Bu sayede şubeler arası tüm görüşme bedelleri sıfırlanmış olur.
* Teknik servis maliyetlerinde avantajım olur mu?
Eski tip santral yapılarındaki sorunların çoğunu Yazılımsal IP Santrallerde yaşamamakla beraber, olası sorunların büyük çoğunluğu, uzaktan bağlantı yoluyla giderilmektedir. Fiziksel müdahale gerekmesi durumunda da şirketin teknik personeli bu sorunları rahatlıkla çözebilmektedir. Böylece teknik servis giderlerinden de büyük avantajlar sağlanmaktadır.
* Belki çok şey istemiş olacağım ama mobil personelimin konuşma paketlerinden Yazılımsal IP Santral ile avantaj sağlayabilir miyim?
Alt kısımda İşlevsel avantajlarda anlatılan “Gsm Gateway” alt yapısı, yazılımsal ip santrale eklenirse ve mobil personele dış arama yetkisi verilirse yüksek bedelli konuşma paketlerine gerek kalmadığından, mobil hat giderlerinizde büyük oranda tasarruf sağlarsınız.
Örneğin 20 mobil personelinizin olduğunuz düşünelim. Her yöne tarifeli 80 TL aylık sabitleri olsun. Aylık 1600 TL aylık sabit ödemeniz var demektir. Bu da yılda 19200 TL fatura ödüyorsunuz demektir.
Bahsedilen yapı kurulduğunda ortalama 17 TL civarı sadece şirket içi kurumsal hatlar kullanarak ve aramaları santral üzerinden yaptırarak 63 TL x 20 Hat x 12 Ay = 15120 TL gibi (%79) gibi bir avantaj sağlarsınız. Üstelik mobil personelin santraldeki dahili hatları araması da ücretsizdir.
(80 TL ve 17 TL tahmini kurumsal hat bedelleri baz alınarak örneklerde kullanılmıştır.)
Comments
Comments are closed.